Faszerowane, w sałatce, z majonezem lub z łososiem. Jaja w roli głównej!

Faszerowane, w sałatce, z majonezem lub z łososiem. Jaja w roli głównej!

Fot. Envato

Wielkanoc to święta, które głównie kojarzą nam się z jajkami. Właśnie w czasie przedświątecznym kupujemy i zjadamy ich najwięcej.

Zapytaliśmy dietetyka, czy faktycznie należy się kontrolować podczas spożywania jajek przy wielkanocnym stole. Aleksandra Majsnerowska zauważa, że jest wiele mitów, które należy obalić:

Aleksandra Majsnerowska dodaje, że ograniczenia w spożywaniu jajek powinny się pojawić w przypadku alergii lub chorób:

Zapytaliśmy Lubuszan, ile jajek zjadają podczas wielkanocnego śniadania:

Przypomnijmy, że jajka mają wiele wartości odżywczych, dlatego także poza świętami warto o nich pamiętać.


Dlaczego jajko jest symbolem Wielkanocy?

Jajko zawsze kojarzone jest z początkiem, zarodkiem, a jednocześnie z czymś, co dopiero zapowiada właściwe życie; to uniwersalny symbol życia, chyba najbardziej czytelny i oczywisty spośród wszystkich symboli.

Zachęcamy do obejrzenia materiału wideo.

[iframe allowfullscreen=”1″ frameborder=”0″ height=”350″ src=”//r.dcs.redcdn.pl/webcache/pap-embed/iframe/eTFCPlc5.html” title=”Dlaczego jajko jest symbolem Wielkanocy?” width=”620″]

 

CZYTAJ TAKŻE: Kody na jajku. Co warto o nich wiedzieć? [INFOGRAFIKA] / Kod na jajku to nie żaden szyfr, tylko nośnik cennych informacji. Dzięki niemu wystarczy jeden rzut oka, żeby sprawdzić, z jakiej hodowli pochodzi jajko więcej

Exit mobile version