Słodki konkurs w „Gastronomiku”

redakcja gorzowska

Młodzi lubuscy cukiernicy rywalizują dziś w wojewódzkim finale Ogólnopolskiego Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik. Turniej, tradycyjnie już, odbywa się w gorzowskim Zespole Szkół Gastronomicznych.

Przez kilka godzin adepci sztuki cukierniczej tworzą słodkie arcydzieła. Tematem przewodnim tegorocznego konkursu jest „Potęga natury”. Mówi dyrektor szkoły, Paweł Cierach:

Pomysły były różne – od lasu po plażę:

Tematyka konkursu obejmuje wiadomości teoretyczne i umiejętności praktyczne w zakresie przedmiotów zawodowych. Mówi kierownik szkolenia praktycznego w ZSG, Seweryn Wesołowski:

Im więcej uczeń potrafi, tym większe jego szanse w zawodzie – mówi Roman Zychla, właściciel cukierni w Gorzowie:

W konkursie udział bierze 6 osób , z czego 5 to uczniowie gorzowskiego „Gastronomika”. Finał turnieju odbędzie się w kwietniu we Wrocławiu. 

Exit mobile version