W Zespole Szkół Gastronomicznych odbywa się dziś wojewódzki etap ogólnopolskiego Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik i Piekarz. Tematem przewodnim tegorocznego turnieju jest „Współczesna Architektura”.
Uczestnicy zaczęli dzień od egzaminu teoretycznego, a teraz przygotowują trzy desery – mówi Dawid Tillmann, kierownik szkolenia praktycznego w gorzowskim gastronomiku:
Dlaczego chce zostać cukiernikiem i co dziś przygotowuje – opowiada nam Sylwia, uczestniczka turnieju:
Pierwsze dwa miejsca zajęły Karolina Sebzda i Daria Prawucka z gorzowskiego gastronomika i to one będą reprezentowały województwo lubuskie na ogólnopolskim finale tego turnieju.
Patronat nad turniejem objął Prezydent Miasta Gorzowa, Lubuski Kurator Oświaty, Izba Rzemieślnicza oraz Cech Rzemieślników i Przedsiębiorców w Gorzowie.