Impreza, że ślinka cieknie. W ten weekend Gorzów Wlkp. zaprasza na Nocny Szlak Kulinarny

Nocny Szlak Kulinarny

Nocny Szlak Kulinarny

W najbliższy weekend w Gorzowie Wlkp. odbędzie się impreza określana jako „najsmaczniejsza w roku” – Nocny Szlak Kulinarny, na którym lokalni restauratorzy będą przygotowywać dania, w skład których musi wejść szparag. Na deser koncerty Ani Rusowicz i Natalii Przybysz. Stary Rynek czeka na Was!

Jak poinformował Dariusz Wieczorek z Wydziału Promocji i Informacji UM Gorzowa Wielkopolskiego, imprezę zaplanowano na piątek (godz. 16.00 – 24.00) i sobotę (godz.13.00 – 24.00).

Lokali gastronomicznych, które biorą udział w Nocnym Szlaku Kulinarnym 2023 nie sposób będzie przegapić. Przed wszystkimi postawiono niebieskie flagi z logo wydarzenia.

Program Nocnego Szlaku Kulinarnego

Oto, co będzie się działo podczas Nocnego Szlaku Kulinarnego:

Do każdej mapy przysługuje puszka Rockstara

Koncerty

Na deser Dobry Wieczór Gorzów i koncerty

Wszelkie informacje można znaleźć na FB, gdzie utworzono specjalną stronę wydarzenia: facebook.com/NocnySzlakKulinarny.

Dalsza część tekstu pod postem

Nie zapomnij o karcie Nocnego Szlaku

Karty Nocnego Szlaku Kulinarnego będą dostępne w punkcie obsługi na Starym Rynku. Tam można je pobrać wraz z mapką z zaznaczonymi lokalami biorącymi udział w zabawie. Potem należy odwiedzić minimum cztery lokale, kupić danie degustacyjne, odebrać pieczątkę, opisać krótko najlepsze danie na Szlaku i wrzucić kartę do urny, która także będzie na Starym Rynku. 

– Gorzowscy restauratorzy z dużym zaangażowaniem przystąpili do uczestnictwa w tegorocznym Nocnym Szlaku Kulinarnym. Zainteresowanie udziałem w rywalizacji rośnie z roku na rok, w tym zgłosiło się rekordowe 37 lokali gastronomicznych

– powiedział Wieczorek.

Król szparag

W ramach kulinarnej rywalizacji każda z restauracji przygotuje jedno degustacyjne danie/przekąskę/napój na bazie szparagów. Będzie ono przygotowywane na koszt lokalu, a cena porcji degustacyjnej nie może przekroczyć 15 zł. Na zwycięzców czeka tytuł „Królowej/Króla Gastronomii”. 

W ubiegłym roku podczas Nocnego Szlaku Kulinarnego, którego „bohaterem” był ziemniak, wydano ponad 17 tys. porcji degustacyjnych.

Czytaj także:

Exit mobile version