Vege-hamburger w bułce z węgla aktywnego zaproponowany przez Matyldę Woźniak ze Świebodzina c
– Od wielu lat staramy się w różny sposób zainteresować młodych ludzi zdrowym trybem życia
– pomysł na ten konkurs wyjaśnia nam Dorota Konaszczuk, wojewódzki inspektor sanitarny w Gorzowie
Na podstawie przygotowanych przepisów zdrowych wersji fast-foodów, studenci Zamiejscowego Wydziału Wychowania Fizycznego w Gorzowie pod okiem profesjonalnego kucharza i autorek trzech najciekawszych przepisów przyrządzała potrawy. Swoim przepisem podzieliła się z nami Matylda Woźniak:
– Cieszymy się, że możemy pomóc
– mówił Leszek Zguczyński, dziekan filli AWF w Gorzowie w której odbył się finał tego konkursu:
Po degustacji komisja konkursowa wyłoniła zwycięzcę konkursu. Bezkonkurencyjny okazał się właśnie hamburger z ciecierzycy, drugie miejsce zajęła Julia Olesiak, która przygotowywała zdrowe kotleciki, a trzecie Martyna Obodzińska ze swoją wersją pizzy. Do konkursu zgłosiło się ponad 100 uczniów z lubuskich podstawówek.