Polsko-niemieckie historyczne gotowanie

fot. A.Dobosiewicz

Polskie i niemieckie amatorskie zespoły kulinarne biorą udział w konkursie „Historyczne gotowanie 2021”. Konkurs odbywa się w sali wiejskiej w Jeninie.

– To już 15. edycja tej imprezy – mówi wójt gminy Bogdaniec Krystyna Pławska.

Tegoroczna edycja polsko-niemieckiego konkursu „Historyczne gotowanie” ma na celu przypomnienie historii kulinarnej z czasów pierwszego pokolenia wchodzącego w dorosłość po II wojnie światowej. Konkursowi przygląda się dyrektor Muzeum Lubuskiego w Gorzowie Ewa Pawlak. Muzeum jest współorganizatorem konkursu.

Do kulinarnej rywalizacji po raz pierwszy stanął Środowiskowy Dom Samopomocy w Krzyszczynce. Na czele drużyny stoi Wioletta Skiba, która na co dzień jest terapeutą zajęciowym.

„Historyczne gotowanie 2021” potrwa do godziny 15.00. Poza doznaniami kulinarnymi można obejrzeć pokaz pierwszej pomocy, który prezentują strażacy ochotnicy z Bogdańca.

 

Exit mobile version