Podziel się! Nie wyrzucaj!

 Główny Inspektorat Ochrony Środowiska apeluje, by nie marnować jedzenia w te święta i dzielić się nadmiarem potraw. Jak powiedział rzecznik GIOŚ, Maciej Karczyński, inspektorat chce promować ideę dzielenia się żywnością:

Jak podkreślił Maciej Karczyński, są pewne zasady, dzięki którym to jedzenie się nie zmarnuje i trafi do osób potrzebujących.

O tym, gdzie można znaleźć taką jadłodzielnię i jak przygotować żywność do przekazania, mówi Anna Duciewicz-Kaczmarek, założycielka trzech jadłodzielni w Zielonej Górze:

 

Jedzenie, które chcemy pozostawić w jadłodzielni należy odpowiednio zapakować i podpisać, podając nazwę pokarmu i datę jego spożycia.

Główny Inspektorat Ochrony Środowiska przygotował mapę jadłodzielni w Polsce, zachęca też do zgłaszania kolejnych miejsc z lodówkami społecznymi. Mapę można znaleźć na stronie internetowej inspektoratu.

Exit mobile version