30 i 31 sierpnia – w tych dniach Gorzów opanuje gruszka. Mieszkańcy wybrali główny składnik dań w Nocnym Szlaku Kulinarnym.
Gorzowianie mogli przez trzy tygodnie wziąć udział w internetowym głosowaniu i zdecydować, jakie warzywo lub owoc będzie motywem przewodnim tegorocznego Nocnego Szlaku Kulinarnego. Zwyciężyła gruszka, pokonując pietruszkę 344 do133.
Nocny Szlak Kulinarny odbędzie się w Gorzowie po raz czwarty. W imprezie biorą w udział restauratorzy oraz mieszkańcy, którzy odwiedzają lokale gastronomiczne, kosztują potraw przygotowanych z użyciem zwycięskiego składnika i głosują na najlepszą. W zeszłym roku organizatorzy wydali ponad 6 tysięcy kart do głosowania. Mówi Jacek Gumowski z Wydziału Obsługi Inwestora i Biznesu gorzowskiego magistratu:
W pierwszej edycji zabawy w menu królował miód, w drugiej ziemniak, a w trzeciej można było spróbować szparagów. Lokal gastronomiczny, który przygotuje najwyżej ocenione przez mieszkańców danie, dostaje tytuł Królowej Gorzowskiej Gastronomii. Od dwóch lat ten tytuł dzierży Karmnik Bistro. W tym roku zamierzamy po raz kolejny wziąć udział w zabawie, zapowiada Dorota Binkiewicz, menedżer restauracji:
W pierwszej edycji Nocnego Szlaku wzięło udział 25 lokali gastronomicznych. W drugiej – 32, a w zeszłym roku – 37. W poniedziałek rozpoczęło się zbieranie zgłoszeń do tegorocznej edycji. Formularze przyjmuje Wydział Obsługi Inwestora i Biznesu w gorzowskim magistracie do 30 kwietnia.
Fot. Nocny Szlak Kulinarny/FB
Fot. Nocny Szlak Kulinarny/FB