Z nowymi pomysłami na promocję zakupów od lokalnych producentów rozpoczynają sezon jesienny pracownicy Gorzowskiego Rynku Hurtowego.
Pierwsze wydarzenie „Przedszkolaki i jesienne smaki” współorganizowane również przez Zespół Szkół Gastronomicznych oraz Gorzowski Ośrodek Technologiczny w środę 25 września o godz. 10:00. Jak co roku na ryneczku przy Jerzego odbędzie się także m.in.: Festiwal Dyni i Chryzantemy, a 6 grudnia w miasto ruszy mikołajkowy tramwaj w którym gorzowianie częstowani będą gorącą herbatą z owocami,
– W najbliższą środę na rynku pojawi się czerwony dywan na którym będzie pokaz mody — śmieje się Joanna Kasprzak-Perka, prezes Gorzowskiego Rynku Hurtowego
– Tutaj nasi uczniowie poznają lokalne produkty – podkreśla Dawid Tillmann, kierownik szkolenia praktycznego w gorzowskim gastronomiku:
Co na ryneczku wśród warzyw i owoców będą robili pracownicy Gorzowskiego Ośrodka Technologicznego wyjaśniała Daria Raniś:
Jak każdego targowego dnia na ryneczku były dziś tłumy. Pytaliśmy gorzowian dlaczego właśnie tutaj przyjeżdżają robić zakupy:
Na zakupy na ryneczek możecie wybrać się w każdy poniedziałek, środę, piątek i sobotę w godz. od 7:00 do 13:00. Handel hurtowy tam odbywa się przez 6 nocy w tygodniu.
Wydarzenie organizowane jest pod patronatem Lubuskiego Kuratora Oświaty, Pana Mariusza Biniewskiego.
W programie:
- Pokaz mody na czerwonym dywanie przygotowany przez przedszkolaki,
- Doświadczenie pokazowe Klubu Młodego Wynalazcy. Ośrodek Technologiczny zaskoczy widownię niezwykłym eksperymentem z warzywem w roli głównej,
- Występy artystyczny pełne radości i kolorów,
- Stoisko Gastronomika – młodzi adepci sztuki kulinarnej wraz ze znanym szefem kuchni przygotują ciasto dyniowe i specjalny krem z białych warzyw, ugotowany z produktów pochodzących bezpośrednio z Ryneczku Jerzego.