Na ryneczku przy Jerzego odbył się dziś po raz pierwszy Festiwal Dyni i Renety Landsberskiej.
Wydarzenie przygotowane przez Gorzowski Rynek Hurtowy zgromadziło ponad setkę dzieci z gorzowskich przedszkoli, które wzięły udział w przygotowanych dla nich grach i zabawach promujących zdrowy styl życia oraz produkty regionalne. Była także degustacja potraw z dyni przygotowana przez kucharzy z gorzowskiego „Gastronomika”. Mówi Joanna Kasprzak-Perka, prezes GRH:
– Dzisiejszy festiwal to kontynuacja jesiennej zabawy znanej już bywalcom gorzowskiego ryneczku – przypominała Marta Liberkowska, dyrektor wydziału promocji w gorzowskim magistracie:
Co tym razem mogli skosztować w czasie swoich zakupów na ryneczku gorzowianie zdradza nam Dawid Tillmann, kierownik szkolenia praktycznego w gorzowskim gastronomiku:
A dokładnie za 6 tygodni na gorzowskie tory znów wyjedzie mikołajkowy tramwaj, w którym gorzowianie częstowani będą przez uczniów gastronomika rozgrzewającą herbatą z dodatkami pochodzącymi m.in.: z gorzowskiego rynku.