Ponad 200 uczniów z lubuskich szkół zgłosiło się do konkursu „Przepis na zdrowie drugie śniadanie”. Spośród wszystkich zgłoszeń wyłoniono troje laureatów, którzy pojawili się dziś w Gorzowie, by osobiście przygotować swoje dania – mówi Dorota Konaszczuk, Lubuski Wojewódzki Inspektor Sanitarny.
W finale znalazły się Nadia z Nowej Soli, Hania z Lubogoszczy oraz Kinga z Dobiegniewa. Zapytaliśmy finalistów jakie mają propozycje na zdrowe śniadanie.
To była już trzecia edycja konkursu. Poprzednio uczniowie przygotowywali zdrowy lunch i zdrowe desery. Tym razem propozycja przygotowania drugiego śniadania wypłynęła ze Szkoły Podstawowej nr 13, w której przeprowadzono badania na ten temat – mówi Jolanta Raburska, nauczyciel języka polskiego.
W jury konkursowym znalazł się gorzowski kucharz i nauczyciel Piotr Kisson, który także wspierał uczniów w trakcie gotowania. „Zwracamy uwagę na dobór produktów” przyznał.
Finał konkursu nieprzypadkowo zorganizowany został na Akademii Wychowania Fizycznego w Gorzowie. „Widzimy coraz większe problemy wynikające z niewłaściwego odżywiania” przyznaje doktor Kinga Mruczyk, kierownik Zakładu Dietetyki z AWFu.
Tegoroczny finał konkursu „Przepis na zdrowe drugie śniadanie” wygrała Hania Misa, która przygotowała brokułowe muffiny.
