Najsuszej rolnikom w Lubuskiem

Grafika: PAP/Radio Zachód

Jak poinformował Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa w Puławach, suszę rolniczą odnotowano w 15 z 16 województw. Notowana jest we wszystkich monitorowanych uprawach. Największy deficyt wody odnotowano na obszarze Pojezierza Lubuskiego.

„Największy deficyt wody w okresie 21 maja – 20 lipca br., podobnie jak w poprzednich okresach raportowania, notowano na obszarze Pojezierza Lubuskiego. Obecnie na tym terenie wartość KBW (Klimatycznego Bilansu Wodnego, na podstawie którego dokonywana jest ocena stanu zagrożenia suszą) osiąga od minus -240 mm do minus 249 mm”

– poinformował Instytut.

Na przeważającym obszarze województwa: lubuskiego, wielkopolskiego, północnej części woj. łódzkiego oraz w zachodnich rejonach woj. mazowieckiego i lubelskiego deficyt wody wynosi od minus 200 mm do minus 240 mm – czytamy.

W siódmym okresie raportowania – od 21 maja do 20 lipca 2019 roku, stwierdzono wystąpienie suszy rolniczej na obszarze Polski – napisano w komunikacie Instytutu. Suszę rolniczą notowano na terenie województw: Lubuskiego, Wielkopolskiego, Łódzkiego, Opolskiego, Podlaskiego, Mazowieckiego, Zachodniopomorskiego, Dolnośląskiego, Lubelskiego, Pomorskiego, Kujawsko-pomorskiego, Śląskiego, Świętokrzyskiego, Podkarpackiego i Warmińsko – Mazurskiego.

Duży deficyt wody od minus 170 do minus 200 mm notowano na dużym terenie województw: zachodniopomorskiego, w części północnej województw: lubelskiego, dolnośląskiego, opolskiego, śląskiego, w części południowej woj. podlaskiego, mazowieckiego, świętokrzyskiego oraz w zachodnich terytoriach woj. kujawsko-pomorskiego.

W komunikacie zaznaczono, że średnia wartość KBW wynosiła minus 133 mm.

„W obecnym sześciodekadowym okresie wartość KBW uległa zmniejszeniu o 39 mm w stosunku do poprzedniego okresu (11 maja -10 lipca br.)”

– dodano.

Instytut podał, że susza notowana jest we wszystkich monitorowanych uprawach: zbóż jarych i ozimych, krzewów owocowych, truskawek, roślin strączkowych, kukurydzy na ziarno i kiszonkę, drzew owocowych, warzyw gruntowych, tytoniu, buraka cukrowego, ziemniaka oraz chmielu.

Exit mobile version