17 przepisów zgłosili mieszkańcy do ogłoszonego przez miasto konkursu na „Gorzowski Słoik Jabłkowy”. Teraz przepisy oceniają znani szefowie kuchni: Dawid Szkudlarek, Paweł Salamon i Łukasz Konik, a w najbliższy piątek trzy z nadesłanych przepisów zostaną nagrodzone.
Finał konkursu zorganizowany zostanie na rynku przy ulicy Jerzego. Mówi Marta Liberkowska, dyrektor Wydziału Promocji i Informacji:
Konkurs to próba znalezienia gorzowskiego produktu regionalnego w oparciu o jabłko – renetę landsberską, odmianę wyhodowaną jeszcze w przedwojennym Landsbergu. Docelowo produkcja zwycięskiego projektu będzie zlecona lokalnemu producentowi, a wyprodukowane słoiki staną się słodkim produktem promującym Gorzów:
Finał konkursu „Gorzowski Słoik Jabłkowy” zorganizowany zostanie podczas Festiwalu Dyni i Chryzantemy. Zaprasza prezes GRH Agata Dusińska:
Finałowe gotowanie rozpocznie się w piątek o godzinie 9.00 na terenie GRH.