W niedzielę 29 grudnia o godzinie 17 przy ul. Łokietka 32-33 odbędzie się prezentacja albumu kulinarnego „Gorzów – 12 smaków”, dokumentującego spotkania z kulturą i kulinariami grup etnicznych, mniejszości narodowych oraz narodowości od lat mających swoich reprezentantów w Gorzowie .
Dzięki projektowi „Gorzów – 12 smaków” w klubie Łubu Dubu odbyło się – otwartych dla mieszkańców miasta i bezpłatnych – dwanaście spotkań. „Bohaterem” każdego była kuchnia jednej z grup etnicznych, regionalnych, mniejszości narodowych czy narodowości zamieszkującej Gorzów Wielkopolski; m.in. kuchnia łemkowska, cygańska, tatarska, a także ukraińska, litewska, włoska, angielska i francuska.
Zaproszony gość, reprezentujący mniejszość narodową lub etniczną, opowiadał o tradycji swojej kuchni, jej smakach, charakterystycznych potrawach i przyprawach, a przede wszystkim gotował wspólnie z zebranymi, a potem razem z nimi degustował przygotowane potrawy.
W albumie znajdują się przepisy sporządzanych podczas spotkań potraw, a także reportaże opowiadające o bohaterach spotkań i ich tradycjach.