4 mln owoców i warzyw oraz 4 mln porcji produktów mlecznych

A.Dobosiewicz

Ponad 300 lubuskich szkół podstawowych uczestniczyło w mijającym roku szkolnym w „Programie dla szkół”. To kontynuacja wcześniejszych dwóch projektów: „Mleko w szkole” oraz „Owoce i warzywa w szkole”.

Teraz stanowią one jedno działanie. W bieżącym semestrze owoce i warzywa dostarczane były do 303 lubuskich szkół, gdzie odbiorcami tych produktów było 47 tysięcy dzieci, natomiast produkty mleczne trafiły do 310 szkół i 49 tysięcy uczniów.

Uczestniczące w „Programie dla szkół” dzieci brały udział w różnych działaniach o charakterze edukacyjnym. Uczniowie wspólnie przygotowywali i spożywali śniadania, a szkoły organizowały warsztaty i wycieczki tematyczne. Celem programu jest kształtowanie prawidłowych nawyków żywieniowych. – Niewłaściwe odżywianie przekłada się na kondycję zdrowotną dzieci – mówi dietetyk Zuzanna Kłos.

Budżet „Programu dla szkół” w całej Polsce w mijającym roku szkolnym to 237 milionów złotych. 117 milionów pochodziło z Unii Europejskiej, 120 – z budżetu krajowego. W skali całego kraju owoce, warzywa i produkty mleczne dotarły do 1 miliona 800 tysięcy uczniów klas I-V. W wrześniu rusza kolejna edycja „Programu dla szkół”. Warunki przystąpienia można znaleźć na stronie internetowej Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa.

Exit mobile version