32 lokale, 5000 wydanych kart do głosowania dla mieszkańców i ponad 10 tysięcy dań przygotowanych przez restauratorów. Tak w liczbach wyglądała tegoroczna edycja Nocnego Szlaku Kulinarnego, którego produktem przewodnim był ziemniak.
Przez dwa dni mieszkańcy degustowali i oceniali dania i napoje. Liczył się nie tylko ich smak, ale także kreatywność i obsługa. Tytuł „Królowej Gastronomii” przypadł restauracji Karmnik Bistro. O pomyśle na zwycięskie danie z ziemniakiem w roli głównej opowiada właściciel lokalu, Łukasz Hajduk:
Dzięki Nocnemu Szlakowi Kulinarnemu mieszkańcy odkrywają nowe smaki, a często także – restauracje o których wcześniej nie słyszeli – mówi Jacek Gumowski, dyrektor Wydziału Inwestora i Biznesu w gorzowskim magistracie:
Nocny Szlak Kulinarny pokazuje, że w Gorzowie są ludzie z ogromnym talentem i pasją – mówi prezydent Jacek Wójcicki:
Drugie miejsce zajęła Manna Bistro&Cafe, a trzecie restauracja Hak Smak.