Coroczny „Festiwal Dyni i Chryzantemy” już za nami. Impreza tradycyjnie już odbyła się na ryneczku Gorzowskiego Rynku Hurtowego.
Tego typu wydarzenia to nie tylko promocja miasta, które jest otwarte na mieszkańców, ale dbamy tu przede wszystkim o lokalnych, małych przedsiębiorców – powiedziała Marta Liberkowska, dyrektor Wydziału Informacji i Promocji w gorzowskim magistracie.
Podczas festiwalu dwóch gorzowskich szefów kuchni, Dawid Szkudlarek i Kamil Tużnik wraz z uczniami gorzowskiego „gastronomika” ugotowali zupę dyniową według własnych przepisów. Ich wyczyny oceniali gorzowianie, którym rozdawano zupę do spróbowania. Dynia to bardzo wdzięczne warzywo – przekonywał podczas gotowania Kamil Tużnik.
Jak powiedział Dawid Szkudlarek, którego przepis wygrał, ugotowanie zupy dyniowej wcale nie jest skomplikowane.
W gotowaniu pomagali uczniowie Zespołu Szkół Gastronomicznych.
„Festiwal Dyni i Chryzantemy” zorganizowało miasto, Gorzowski Rynek Hurtowy i Zespół Szkół gastronomicznych.