Młodzi lubuscy cukiernicy rywalizują dziś w wojewódzkim finale Ogólnopolskiego Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik. Turniej, tradycyjnie już, odbywa się w gorzowskim Zespole Szkół Gastronomicznych.
Przez kilka godzin adepci sztuki cukierniczej tworzą słodkie arcydzieła. Tematem przewodnim tegorocznego konkursu jest „Potęga natury”. Mówi dyrektor szkoły, Paweł Cierach:
Pomysły były różne – od lasu po plażę:
Tematyka konkursu obejmuje wiadomości teoretyczne i umiejętności praktyczne w zakresie przedmiotów zawodowych. Mówi kierownik szkolenia praktycznego w ZSG, Seweryn Wesołowski:
Im więcej uczeń potrafi, tym większe jego szanse w zawodzie – mówi Roman Zychla, właściciel cukierni w Gorzowie:
W konkursie udział bierze 6 osób , z czego 5 to uczniowie gorzowskiego „Gastronomika”. Finał turnieju odbędzie się w kwietniu we Wrocławiu.