Miesiąc wcześniej niż w ubiegłym roku w Gorzowie odbędzie się po raz drugi lubuski etap festiwalu „Polska od kuchni’.
W niedzielę 21 maja na Starym Rynku mieszkańcy i turyści będą mieli okazje spróbować potraw regionalnych przygotowanych m.in. przez uczniów gorzowskiego Gastronomika czy koła gospodyń z naszego województwa.
– Mamy nadzieję, że zmiana terminu pozwoli nam uniknąć upałów w czasie festiwalu – zaprasza Agata Dusińska, prezes Gorzowskiego Rynku Hurtowego:
– Uczniowie Zespołu Szkół Gastronomicznych w takich przypadkach zawsze przygotowują coś regionalnego i chętnie usłyszą od mieszkańców ich pomysły – zachęca Kamil Tużnik, nauczyciel i szef kuchni:
– To dla nas ważne wydarzenie, bo możemy pokazać Gorzów w ogólnopolskiej telewizji – mówi Marta Liberkowska, dyrektor Wydziału Informacji i Promocji w gorzowskim Urzędzie Miasta:
Motywem przewodnim tegorocznego festiwalu będzie niedzielny obiad oraz tradycje z nim związane.