„Bitwa regionów” to konkurs kulinarny, którego organizatorem jest Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa.
W sobotę w Witnicy odbył się powiatowy etap tych zawodów, w którym wzięły udział Koła Gospodyń Wiejskich z powiatów gorzowskiego i strzelecko-drezdeneckiego.
Zasady konkursu wyjaśniał gospodarz tego etapu imprezy Dariusz Jaworski, burmistrz Witnicy:
Jak ważna jest promocja lokalnych produktów spożywczych mówiła Małgorzata Gośniowska – Kola, zastępca dyrektora Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa:
Powiat strzelecko-drezdenecki reprezentowały gospodynie z Przynotecka, które przygotowały klasyczną polędwicę, ale z tajemniczymi dodatkami:
– Jesteśmy młody kołem, bo zaczęłyśmy działalność w lutym – mówią gospodynie z Bolemina w powiecie gorzowskim:
Nadziewa kaczka przygotowana w Boleminie znalazła uznanie u jury, ponieważ zajęła II miejsce. Bezkonkurencyjny okazał się jeleń w sosie grzybowym, przyrządzony w kole gospodyń wiejskich z Buszowa, a na trzecim miejscu znalazły się gospodynie z Santocka, które przyrządziły jesiotra w warzywach.
Oprócz przyjemności dla ciała, było też coś dla ducha o co zadbali animatorzy ze Strefy Odkrywania, Wyobraźni i Aktywności, czyli ośrodka SOWA prowadzonego w Witnicy przez Miejski Dom Kultury we współpracy z Centrum Nauki Kopernik z Warszawy. Do wspólnej zabawy, która bawiąc – uczy zachęcała Monika Pawlak:
Kolejny etap zabawy za tydzień, w niedziele 2 lipca w Pieskach koło Międzyrzecza, gdzie zmierzą się gospodynie z trzech powiatów: międzyrzeckiego, sulęcińskiego i słubickiego.