W piątek, 20 października odbędzie się V Festiwal Dyni i Chryzantemy. Na ryneczku przy ul. Jerzego najlepsi gorzowscy kucharze przygotują zupę z dyni oraz dyniowy bigos.
– To będzie prawdziwy festiwal smaków z dynią w roli głównej
– podkreśliła dyr. Wydziału Promocji i Informacji UM Gorzowa Wlkp. Marta Liberkowska:
Najlepsi gorzowscy kucharze ugotują zupę krem z dyni i bigos z tego warzywa. Ich przygotowywanie rozpocznie się na specjalnym stoisku o godz. 9.00, a degustacja dla odwiedzających ryneczek przy Jerzego zacznie się pół godziny później.
Jaka wskazała Liberkowska, dynia to jedno z najzdrowszych warzyw jesieni, które można wykorzystać do przygotowania wielu przysmaków, choć od lat największą popularnością cieszy się przygotowywana z dyni zupa krem.
– Czego potrzebujemy do jej przygotowania, jak długo trwa jej gotowanie oraz jakich kulinarnych sztuczek użyć w procesie przygotowania – o tym wszystkim opowiedzą kucharze z Zespołu Szkół Gastronomicznych (ZSG), zarówno ci będący nauczycielami, jak i ich uczniowie
– zapowiedziała.
Podczas wydarzenia, na ryneczku dostępny będzie także Miejski Rzecznik Praw Konsumenta, który będzie odpowiadał mieszkańcom na ich pytania związane choćby z nieudanymi zakupami.
Organizatorem wydarzenia jest Gorzowski Rynek Hurtowy, Zespół Szkół Gastronomicznych i Miasto Gorzów.