Już po raz piąty na Gorzowskim Rynku Hurtowym odbył się jesienny Festiwal Dyni i Chryzantemy.
Tym razem uczniowie i nauczyciele postanowili zaskoczyć gorzowian, bo wśród przygotowanych przez nich dziś potraw był bigos z dyni.
– Teraz na ryneczku króluje chryzantema, jest tu wiele jej odmian i kolorów, ale oczywiście nie brakuje i warzyw – mówi prezes GRH Agata Dusińska:
– Namawiamy dziś mieszkańców i gości, aby spróbowali coś innego – dodaje Kamil Tużnik, nauczyciel w Zespole Szkół Gastronomicznych:
Dla tych, którzy nie byli przekonani do pomysłu bezmięsnego bigosu uczniowie przygotowali dodatek do tego dania, czyli chips z boczku.
Gorzowianom festiwal bardzo się podobał, a dania smakowały:
Tradycyjnie już podczas wydarzenia na ryneczku przy Jerzego obecny był miejski rzecznik konsumentów Eugeniusz Kurzawski z ważnym ostrzeżeniem dla mieszkańców:
W tym roku w gotowaniu kucharzom pomogły koszykarki AZS AJP Gorzów.