Najlepsi gorzowscy kucharze przygotują zupę dyniową. Można ją spróbować w piątek podczas III Festiwalu Dyni i Chryzantem na ryneczku przy ul. św. Jerzego w Gorzowie Wlkp. – poinformował Dariusz Wieczorek z Urzędu Miasta Gorzowa Wlkp.
Jak przypomniał Wieczorek, dynia to jedno z najzdrowszych warzyw jesieni, a do tego daje nieograniczone możliwości w kuchni, choć od wielu lat największą popularnością cieszy się zupa dyniowa.
„O tym, czego potrzebujemy do jej przygotowania, jak długo trwa jej gotowanie oraz jakich kulinarnych sztuczek użyć w procesie przygotowania, opowiedzą kucharze z Zespołu Szkół Gastronomicznych w Gorzowie – nauczyciele i absolwenci. A wszystko w najbliższy piątek na ryneczku przy ul. św. Jerzego”
– dodał.
Kamil Tużnik, Bartosz Wicherek i Dawid Tillmann wraz z uczniami będą gotować zupę dyniową i częstować nią klientów targowiska. Przygotowywanie zupy rozpocznie się około godziny 9.30, a jej degustacja po godz. 10.00. Na klientów tego dnia czekają też inne niespodzianki.
Okazją do wspólnego gotowania będzie III edycja Festiwalu Dyni i Chryzantemy oraz trwający Międzynarodowy Rok Warzyw i Owoców. W jego ramach Gorzowski Rynek Hurtowy (GRH), „gastronomik” i magistrat organizują przez cały rok wydarzenia, których celem jest przekonanie gorzowian do zwiększenia ilości warzyw i owoców w codziennej diecie.
Festiwal Dyni i Chryzantemy jest organizowany w ostatni piątek października.
„Festiwal jest okazją, by kupcy w sposób szczególny wyeksponowali swój towar, a my zadbamy o to, by tego dnia nikt nie wyszedł z ryneczku bez dyni czy donicy z chryzantemą”
– zapowiedziała prezes GRH Agata Dusińska.
„Dyniowe gotowanie” to kolejna wspólna kulinarna akcja GRH, Zespołu Szkół Gastronomicznych i miasta. Na gorzowskim ryneczku przy Jerzego powstał gorzowski przysmak jabłkowy – masło z lokalnej odmiany jabłek – z renety lansberskiej i gorzowski barszcz wigilijny.