Gorzowskie ogródki gastronomiczne mają być estetyczne, wykonane ze szlachetnych materiałów jak drewno, metal i szkło. Nie ma mowy o paletach, kolorowych parasolach i sztucznych kwiatach w donicach. Miedzy innymi takie zapisy zawiera Karta Ogródka Konsumpcyjnego, przygotowywana przed gorzowskich urzędników. Mówi architekt miejski Marta Bejnar-Bejnarowicz:
Takie ujednolicone i spisane zasady miały zapewnić właścicielom ogródków gastronomicznych przewidywalność. Wcześniej zwracali oni uwagę, że wymagania urzędu potrafią zmieniać się co kilka miesięcy, co wpływało także na koszt prowadzenia takiej działalności
Karta ogródka konsumpcyjnego zawiera też stawki, jakie muszą ponieść restauratorzy. Za całoroczny obiekt kubaturowy toi wydatek 12 zł/mkw. miesięcznie. Za ogródek w pasie drogowym takie jak funkcjonują np na Starym Rynku, stawka wynosi 0,30 zł/mkw. na miesiąc.