Odpowiednie nawodnienie i temperatura. To sposoby na to, by choinka stała jak najdłużej i nie gubiła igieł.
Świątecznie udekorowane drzewko to nieodłączny element Świąt Bożego Narodzenia. Wybierać można spośród żywych drzewek jak i tych sztucznych, które mogą służyć latami. Jak się jednak okazuje, to właśnie żywe drzewko może być lepszym wyborem: jest bardziej ekologiczne, gwarantuje niezwykły zapach i z pewnością nie znajdzie się dwóch identycznych. Jednak stawiając na choinkę naturalną trzeba się liczyć z tym, że po jakimś czasie zacznie gubić igły co może wpłynąć na jej estetykę. Co więc zrobić, by drzewko wytrzymało jak najdłużej? „Kluczowe są dwie sprawy” przyznaje Tomasz Kalembkiewicz, leśniczy z Nadleśnictwa Kłodawa.
Jak zaznaczają leśnicy, są takie gatunki drzew, które trzymają się dłużej, a są też takie, w których igły opadają dość szybko – dodaje Tomasz Kalembkiewicz.
Przypomnijmy: zgodnie z tradycją choinka powinna stać przynajmniej do 6 stycznia, czyli Święta Trzech Króli. Drugą data jest 12 stycznia, czyli koniec liturgicznego okresu Bożego Narodzenia, a trzecią 2 lutego, kiedy to wypada święto Matki Boskiej Gromnicznej.