W ponad 550 miejscowościach w Polsce trwa dziś Świąteczna Zbiórka Żywności. Wolontariusze Banków Żywności zachęcają do zrobienia dodatkowych zakupów w sklepach i podzielenia się z potrzebującymi.
Anna Przetakiewicz z Banków Żywności mówiła w Radiowej Jedynce, że zbierane są produkty o przedłużonym terminie ważności, na przykład mąka, ryż, cukier, olej, konserwy, ale też słodycze – bo dają dużo radości dzieciom z potrzebujących rodzin.
Anna Przetakiewicz mówiła, że w Polsce rocznie marnuje się 9 milionów ton żywności. Jak tłumaczyła, wynika to z tego, że robimy za dużo zakupów, źle przechowujemy i segregujemy żywność. Często też zbyt wcześnie wyrzucamy produkty, zwłaszcza te z adnotacją „najlepiej spożyć przed…” – dodała Anna Przetakiewicz.
Prowadzona od wczoraj dwudniowa Świąteczna Zbiórka Żywności odbywa się po raz 23. W wybranych sklepach wolontariusze w pomarańczowych koszulkach zbierają produkty do koszyków .