Aktorka, Lubuszanka, a teraz także… autorka książki! Dziś w Gorzowie Wielkopolskim, a jutro w Zielonej Górze Joanna Brodzik będzie promować swoją książkę kulinarną „Umami. Opowieści i przepisy”. To opowieść o historii kuchni świata, gotowaniu, szacunku do pożywienia, ale także stole, który łączy ludzi podczas posiłku.
Na prawie 300 stronach można znaleźć receptury z domu rodzinnego aktorki, anegdotki z kuchennego życia, ale także wspomnienia o tych, których już zabrakło. Joanna Brodzik zabiera nas również w podróż po świecie, w poszukiwaniu pierwszych wzmianek o przyprawach czy produktach, które dziś bez problemu możemy znaleźć na półce w kuchni.
A co było przyczynkiem do napisania książki o gotowaniu i miłości do ludzi? – Pandemia. I brak możliwości spotkania przy wspólnym, suto zastawionym stole – mówi autorka książki Joanna Brodzik. Książka skonstruowana jest na kształt rodzinnego stołu. I jak on opiera się na 4 filarach.
Jak dodaje Joanna Brodzik książka jest także o pasji do gotowania i o tym, jak historyczne zawirowania czy przypadek wpływają na powstanie danej receptury.
Joanna Brodzik wyznaje zasadę: w kuchni nic się nie marnuje. Przykładem jest przepis na bigos czy placek z kiszonej kapusty i hummusu.
Autorka jest również fanką fermentacji. W domu kisi większość warzyw, ale do zaprawy wrzuca także… cytryny. Jak mówi to jeden z najstarszych procesów, jaki się pojawił na Ziemi. – To nasze pramatki i praojcowie – śmieje się.
Spotkanie z Joanną Brodzik odbędzie się dziś o godzinie 18.00 w Wojewódzkiej i Miejskiej Bibliotece Publicznej w Gorzowie Wielkopolskim, zaś jutro o tej samej porze czyli o 18.00 w zielonogórskim Norwidzie.
Posłuchaj fragmentu rozmowy: