Blisko 50 lokali gastronomicznych weźmie udział w tegorocznym Nocnym Szlaku Kulinarnym. Głównym składnikiem przygotowywanych dań będzie śliwa. Ambasadorem imprezy, która odbędzie się 29 i 30 sierpnia będzie szef kuchni, twórca kulinarny Piotr Ogiński.
– Przed nami 5 już spotkanie na Nocnym Szlaku Kulinarnym z rekordową liczbą wystawców – mówiła wiceprezydent Gorzowa Izabela Piotrowicz:
Każdy z punktów gastronomicznych, który zadeklarował udział w wydarzeniu przygotowuje jedno degustacyjne danie/przekąskę/napój na bazie śliwki. Jego koszt nie może przekroczyć 15 zł.
48 lokali biorących udział w wydarzeniu walczyć będzie o atrakcyjne nagrody w tym sztandar i miano „Królowej/Króla Gorzowskiej Gastronomii”. Zwycięzcę, tradycyjnie już, wybiorą mieszkańcy, oni także będą mogli liczyć na nagrody – dodaje Sylwia Dera z biura Prezydenta Miasta
Mieszkańców , którzy wezmą udział w wydarzeniu, GRH i KOWR częstować będą śliwkami od lokalnych dostawców. Mówi prezes GRH Joanna Kasprzak Perka:
– Śliwka, to bardzo wdzięczny owoc, który można wykorzystać na wiele sposobów– mówił ambasador tegorocznego Nocnego Szlaku Kulinarnego Piotr Ogiński:
Dwudniowy NSK odbędzie się w piątek 29 sierpnia od godz. 16.00 do 23.59 oraz w sobotę, 30 sierpnia, w godz. 13.00 do 23.59.
Dla ułatwienia powstała kompozycja mapowa, na której zaznaczone zostały wszystkie miejsca biorące udział w tegorocznej edycji Nocnego Szlaku Kulinarnego. Znajdziecie ją na stronie >>geoportal.um.gorzow.pl/<<.